Puasa Ramadan dan Cabaran Covid-19; Pandangan Pakar Pemakanan Klinikal

Puasa Ramadan dan Cabaran Covid-19; Pandangan Pakar Pemakanan Klinikal

30hb April 2020

Bacaan 10 Minit

Terjemahan oleh Musa Bin Masran

Segala puji bagi Allah! Kita sedang melalui bulan Ramadan yang penuh keberkatan dengan harapan dan doa semoga Allah melimpahkan rahmat-Nya kepada kita dan meringankan kita dari ujian Covid-19 ini. Ramadan adalah bulan yang mulia bagi umat Islam di seluruh dunia. Sebagai pakar pemakanan klinikal, saya amat tertarik dengan proses berpuasa dan makanan yang kita ambil sepanjang bulan ini dan kesannya terhadap tubuh kita.

Sebagai pakar pemakanan yang bekerja di benua kecil, saya berjumpa dengan pesakit daripada semua kumpulan pendapatan; daripada sangat miskin kepada kelas menengah rendah dan kelas menengah tinggi, serta orang kaya. Sebagai contoh, apabila saya menasihati mereka dari latar belakang yang lebih miskin untuk makan buah-buahan, yang merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat, saya sering melihat air mata mereka. Oleh itu, saya akan membantu mereka membuat bajet untuk menyesuaikan gaya hidup mereka supaya mereka mampu membeli makanan yang sihat. Sebagai contoh, ambil seorang buruh yang saya tahu sudah memakan sebungkus biskut pada waktu pagi. Saya akan memujuk mereka bahawa daripada membeli biskut, beli sebiji epal, atau dua jambu atau dua hingga tiga biji pisang dengan wang yang sama dan sebagainya. Dengan cara ini, mereka boleh mendapat manfaat daripada diet yang lebih sihat tanpa perlu berbelanja lebih daripada yang telah mereka lakukan.

Dalam artikel ini, saya telah cuba memberikan nasihat pemakanan yang sangat mudah, yang boleh diterima pakai oleh orang dari kumpulan berpendapatan rendah. Walau bagaimanapun, saya sentiasa menjadi nasihat kepada mereka yang berkemampuan atau daripada kumpulan berpendapatan tinggi, untuk turut menjadikan menu mereka ringkas dan sihat, kerana saya mendapati bahawa makanan ringkas adalah intipati diet yang sihat dan meningkatkan imun. Orang ramai benar-benar boleh mendapat manfaat dari segi rohani dan jasmani pada bulan Ramadan ini jika mereka mengamalkan diet yang ringkas tetapi sihat.

Puasa - menurut banyak penyelidikan baru - adalah cara semula jadi dan berkesan untuk meningkatkan imuniti dan melawan keradangan (1, 2). Semua organ dapat berehat dan menjana semula sementara badan menyahtoksik sendiri (3). Oleh itu, seseorang mungkin dapat menyingkirkan penyakit degeneratif dan meningkatkan sistem imun mereka, selagi mereka tidak menghidap Covid-19 atau penyakit lain, sebagaimana Al-Qur’an, melarang orang sakit berpuasa (4) .

Sebagai pakar pemakanan, saya menasihati pesakit saya bahawa puasa adalah cara yang sangat bermanfaat untuk meningkatkan bukan sahaja kesihatan rohani kita tetapi juga kesihatan fizikal kita. Namun, saya telah menyaksikan ramai yang akhirnya memudaratkan kesihatan mereka pada Ramadan. Ini disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak sihat pada bulan ini, terutamanya pada waktu berbuka puasa. Ia adalah pemerhatian peribadi saya bahawa saya akan mendapati ramai pesakit jantung baru di Institut Jantung Tahir mengalami serangan jantung selepas Aidilfitri, perayaan umat Islam yang tiba untuk menandakan berakhirnya Ramadan. Selepas menemu bual mereka, saya membuat kesimpulan bahawa kebanyakan orang dalam budaya kita berbuka puasa dengan minuman ringan (memikirkan soda atau campuran susu dan soda sebagai minuman yang sihat).

Ramai juga yang gemar memasukkan makanan bergoreng dalam juadah berbuka puasa mereka. Malah, badan kita sentiasa bersedia untuk menyerap nutrien selepas berpuasa dan dalam keadaan perut kosong. Kerana sains ini, pilihan makanan atau herba yang sangat sihat biasanya dicadangkan oleh Ayureds dan Hakeems di benua kecil untuk diambil pada waktu sebelum sarapan pagi. Memandangkan makanan yang sangat sihat mempunyai kelebihan untuk membekalkan lebih banyak nutrien semasa perut kosong, manakala makanan yang tidak sihat paling membahayakan tubuh apabila dimakan semasa perut kosong, adalah bijak untuk berhati-hati tentang apa yang kita makan pada waktu Iftar. Jika tidak, peluang keemasan yang Allah berikan ini untuk meningkatkan kesihatan kita mungkin hilang.

Pada bulan Ramadan, kita mulakan dengan Sehri (makanan sebelum subuh untuk memulakan puasa) yang merupakan hidangan paling penting pada hari itu untuk memastikan badan kita berjalan. Nabi Muhammad (saw) menasihatkan supaya mempunyai Sehri kerana ia adalah sumber keberkatan (5). Salah satu kesilapan besar yang dilakukan oleh ramai orang, terutamanya mereka yang menyedari berat badan mereka, adalah untuk mempunyai sedikit makanan pada masa ini. Sehri, seperti sarapan pagi, sangat penting untuk membekalkan tenaga untuk seharian bekerja dan beribadat. Sehri yang baik bukan sahaja memberi kita tenaga tetapi juga membantu kita mengelakkan diri daripada berbuka puasa yang tidak sihat. Dengan mengekalkan kawalan diri yang lebih baik terhadap pilihan makanan pada waktu Sehri dan Iftar, kami boleh membantu mengekalkan berat badan yang lebih baik. Sehri, seperti sarapan pagi, menyediakan dan menggunakan kalori semasa makan lewat malam menyimpan kalori yang mengakibatkan penambahan berat badan dan usus dan kesihatan yang tidak baik.

Pada masa Sehri, adalah bijak untuk mempunyai satu atau dua chapati gandum (roti rata tidak beragi yang berasal dari benua India) untuk membantu membekalkan tenaga untuk hari yang panjang. Chapatis atau beberapa sumber lain karbohidrat yang melepaskan perlahan, seperti roti gandum, memberikan tenaga yang melepaskan perlahan untuk seharian berpuasa. Chapati perlu dipanaskan secara sederhana dengan minyak zaitun dara tambahan (atau Desi ghee [mentega jelas] jika tinggal di negara Asia Selatan). Kedua-dua minyak zaitun dan mentega yang dijelaskan mempunyai sifat anti-virus (6, 7). Chapati sisa adalah pilihan yang baik untuk makan malam, sebagai penambahan penapaian ases bio-ketersediaan vitamin B. Jika chapati tidak tersedia, maka roti gandum adalah alternatif yang baik. Telur dadar (bawang hijau, atau tomato, cili hijau dan bayam boleh ditambah untuk meningkatkan anti-oksidan) atau sisa kari daripada makan malam adalah pilihan yang baik.

Yoghurt atau minuman berasaskan yogurt sangat membantu untuk menghilangkan dahaga sepanjang hari. Cara lain untuk mengekalkan kelembapan adalah dengan mengelakkan minuman dan makanan manis di Sehri. Dalam budaya kita, kita mempunyai tabiat makan yoghurt dengan menambah banyak gula di dalamnya. Sebaliknya, kita boleh taburkan sedikit garam (garam laut organik atau pelbagai jenis kasar garam Himalaya merah jambu, bukan garam meja untuk memasak dan tujuan lain) atau menambah madu sebagai pemanis, yang akan meningkatkan imuniti. Menambah biji chia adalah cara lain untuk mengekalkan kelembapan. Bubur barli juga merupakan pilihan yang sangat baik dengan susu, air dan madu (Talbina adalah salah satu makanan kegemaran Nabi (saw). Beliau mengesyorkannya sebagai ubat untuk sebarang penyakit (8). Ini tidak boleh dibuat sedia. berada dalam bentuk seperti yang kita temui dalam chakkies Asia Selatan (kilang tepung tradisional), yang perlu kita masak untuk seketika. Seseorang boleh mendapatkannya dari Desi atau kedai kesihatan di Barat.) Bijirin sedia untuk dimakan termasuk dalam makanan yang diproses dan bukanlah pilihan yang baik, tidak kira berapa banyak vitamin telah ditambah kepada mereka.

Kami biasanya makan kurma di Iftar sebagaimana sunnah (amalan Nabi saw). Menambah dua hingga tiga kurma di Sehri akan membantu kita kekal bertenaga sepanjang hari dan memastikan sistem imun kita kuat yang juga dibuktikan oleh sunnah. Kurma bukan sahaja sumber karbohidrat yang baik, tetapi juga mengandungi jumlah magnesium, vitamin B6, besi, mangan dan tembaga yang baik yang membantu melawan jangkitan (9). Mereka yang mempunyai tabiat minum teh atau kopi dinasihatkan untuk berbuat demikian di Sehri.

Adalah tidak digalakkan untuk memanjakan diri dengan tidur berlebihan pada siang hari, tetapi harus mempunyai hari yang produktif dan bertenaga. Pada masa yang sama, kita juga harus cuba menjimatkan tenaga kita dengan mengelakkan aktiviti yang lebih berat secara fizikal, mengelakkan peluh berlebihan. Apabila pesakit bertanya kepada saya tentang senaman semasa berpuasa, saya akan memberitahu mereka bahawa adalah idea yang baik untuk berjalan selama lima belas hingga tiga puluh minit selepas menyediakan Iftar. Semasa berjalan, seseorang juga boleh menggunakan masa sebelum Iftar dengan membaca Durood Shareef (menghantar selawat ke atas Nabi (saw)) bersama dengan pelbagai doa lain. Ini adalah masa yang lebih selamat untuk berjalan-jalan supaya tidak kehilangan tenaga atau membahayakan puasa.

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, berbuka puasa dengan makanan yang sihat dan mengelakkan makanan yang tidak sihat adalah sangat penting untuk sistem imun kita. Apa yang saya sarankan ialah berbuka puasa dengan kurma atau air seperti yang diajarkan oleh Nabi saw. Kemudian makan beberapa buah, mungkin dalam bentuk chaat buah (campuran buah-buahan dan rempah ratus). Semasa membuat chaat buah, cuba gunakan chaat masala buatan sendiri dan bukannya dibeli di kedai. Jika itu tidak mungkin maka pembalut lada hitam, garam, lemon dan madu adalah baik. Salad buah segar juga merupakan pilihan yang baik. Seseorang juga boleh mempunyai buah-buahan seperti tembikai, cantaloupe dan sebagainya. Pilihan lain ialah mempunyai channa chaat atau gram chaat hitam, dengan bawang, tomato, timun, saderi dan sebagainya, dengan limau atau asam jawa yang semuanya merupakan sumber vitamin C dan anti-oksida yang baik.

Jus segar atau smoothie dengan strawberi atau buah-buahan lain boleh disediakan di rumah dan madu harus digunakan sebagai ganti gula. Seseorang juga boleh membuat campuran mudah madu dan air, yang merupakan minuman pilihan Rasulullah (saw) (10). Seseorang juga boleh mempunyai sup tulang atau mana-mana sup dengan perasa yang meningkatkan imuniti. Mana-mana satu daripada pilihan di atas dengan minuman yang sihat adalah cukup baik untuk sistem pencernaan kita bersiap sedia untuk makan malam. Ia juga merupakan amalan Nabi (saw) untuk makan buah sebelum makan daripada mengambil buah sebagai pencuci mulut selepas makan seperti yang biasa kita lakukan. Makan buah sebelum makan membantu merembeskan enzim pencernaan dan membantu dalam penghadaman makanan. Juga, meningkatkan rasa kenyang membantu dengan pengurangan berat badan (11).

Selepas berbuka puasa yang ringkas, selang 15-20 minit yang diambil untuk Solat membantu dalam menyediakan sistem penghadaman kita untuk hidangan selepas tempoh berpuasa yang panjang. Selepas solat, seseorang itu perlu makan malam yang ringkas. Ingat, makanan ringkas lebih baik dihadam, dan meningkatkan imuniti. Makan malam tidak boleh dimakan lewat kerana enzim pencernaan mula berkurangan. Makanan boleh disediakan dalam minyak kelapa atau mentega yang dijelaskan; kedua-duanya mempunyai ciri-ciri anti-virus, anti-kulat dan anti-bakteria. Penggunaan kunyit secara bebas adalah disyorkan terutamanya semasa tempoh Covid-19 ini. Chutney hijau buatan sendiri yang diperbuat daripada ketumbar dan pudina boleh membantu penghadaman. Mempunyai cider epal dalam balang kaca dengan bawang, halia, bawang putih, lada cayenne atau cili hijau juga menguatkan usus dan sistem imun kita. Selepas makan malam, seseorang boleh minum teh hijau, bunga lawang, kayu manis, cengkih hitam dan teh buah pelaga hijau. Jika seseorang mengalami insomnia selepas minum teh hijau, teh chamomile atau serai adalah pilihan yang baik untuk merehatkan badan.

Jadi, sedikit penjagaan dalam diri kita pilihan diet dan gaya hidup boleh memastikan badan kita seimbang. Pernah, Khalifah Keempat Jamaat Ahmadiyah Muslim, Yang Mulia, Hazrat Mirza Tahir Ahmad (rh) menyebut bahawa virus atau bakteria hanya menguasai tubuh seseorang apabila keseimbangan badan kita tidak seimbang (12).

Semoga Allah merahmati semua manusia dan membantu kita menghapuskan virus ini dan meringankan penderitaan mereka yang terjejas.

 

Nota Tamat

Cheing Wei-Cia, et al,” Puasa Berpanjangan mengurangkan IGF-1/PKA untuk menggalakkan penjanaan semula berasaskan sel stem hematopoietik dan imunosupresi terbalik”, Sel stem sel 14(6) [Jun 2014] 810-823

Puasa Selama Tiga Hari boleh Menjana Semula Sistem Imun, Kajian Dapatan. (2019) Dipetik daripada  https://www.flowin.com/index.php?page=blog_post&blog_id=79

Dockrill, Peter, Puasa Hanya 24 Jam Meningkatkan Penjanaan Semula Sel Stem, Kajian Dapatan. (2018) Diambil daripada  https://www.sciencealert.com/fasting-for-just-24-hours-boosts-the-regeneration-of-stem-cells-study-finds-intestina-longevity

Holy Qur’an Surah Al-Baqara Surah 2, verse no 185

Sahi Muslim (1095)

Omar Haris Syed,” Oleuropein dalam Zaitun dan Kesan Farmakologinya”,Scientia Pharmaceutica; 78(2) (April 2010) 133-154

Diperoleh daripada  www.ecpi.edu

Hussain Shahid Syed,Tib-e-Nabwi (SAW) mein Talbinah (Jau ka Dalia) ki Ahmiat (Disember 2019) Dipetik daripada  www.express.pk

Elliott Brianna, RD, “8 Khasiat Kurma untuk Kesihatan Terbukti. Healthline (Mac 2018) Dipetik daripada  https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates

Al-Hakam Mei, 1935

Flood-Obbagy E. Julie dan Rolls J. Barbara, "Kesan buah dalam bentuk yang berbeza pada pengambilan tenaga dan rasa kenyang semasa makan", Selera makan; 52(2) (April 2010) 416-422

Hazrat Khalifah Rabeh Dars-e-Quran

Comments

Popular posts from this blog

Pada Majlis Ijtema Khuddam-ul-Ahmadiyya Pertama

Hanya dalam Islam kita dapati piawaian keadilan mutlak

Majlis Ansarullah USA bertemu Hadzur (atba) di Islamabad