Puasa Ramadan dan Cabaran Covid-19; Pandangan Pakar Pemakanan Klinikal
Puasa
Ramadan dan Cabaran Covid-19; Pandangan Pakar Pemakanan Klinikal
30hb
April 2020
Bacaan
10 Minit
Terjemahan
oleh Musa Bin Masran
Segala
puji bagi Allah! Kita sedang melalui bulan Ramadan yang penuh keberkatan dengan
harapan dan doa semoga Allah melimpahkan rahmat-Nya kepada kita dan meringankan
kita dari ujian Covid-19 ini. Ramadan adalah bulan yang mulia bagi umat Islam
di seluruh dunia. Sebagai pakar pemakanan klinikal, saya amat tertarik dengan
proses berpuasa dan makanan yang kita ambil sepanjang bulan ini dan kesannya
terhadap tubuh kita.
Sebagai
pakar pemakanan yang bekerja di benua kecil, saya berjumpa dengan pesakit
daripada semua kumpulan pendapatan; daripada sangat miskin kepada kelas
menengah rendah dan kelas menengah tinggi, serta orang kaya. Sebagai contoh,
apabila saya menasihati mereka dari latar belakang yang lebih miskin untuk
makan buah-buahan, yang merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat, saya
sering melihat air mata mereka. Oleh itu, saya akan membantu mereka membuat
bajet untuk menyesuaikan gaya hidup mereka supaya mereka mampu membeli makanan
yang sihat. Sebagai contoh, ambil seorang buruh yang saya tahu sudah memakan
sebungkus biskut pada waktu pagi. Saya akan memujuk mereka bahawa daripada
membeli biskut, beli sebiji epal, atau dua jambu atau dua hingga tiga biji pisang
dengan wang yang sama dan sebagainya. Dengan cara ini, mereka boleh mendapat
manfaat daripada diet yang lebih sihat tanpa perlu berbelanja lebih daripada
yang telah mereka lakukan.
Dalam
artikel ini, saya telah cuba memberikan nasihat pemakanan yang sangat mudah,
yang boleh diterima pakai oleh orang dari kumpulan berpendapatan rendah. Walau
bagaimanapun, saya sentiasa menjadi nasihat kepada mereka yang berkemampuan
atau daripada kumpulan berpendapatan tinggi, untuk turut menjadikan menu mereka
ringkas dan sihat, kerana saya mendapati bahawa makanan ringkas adalah intipati
diet yang sihat dan meningkatkan imun. Orang ramai benar-benar boleh mendapat
manfaat dari segi rohani dan jasmani pada bulan Ramadan ini jika mereka
mengamalkan diet yang ringkas tetapi sihat.
Puasa
- menurut banyak penyelidikan baru - adalah cara semula jadi dan berkesan untuk
meningkatkan imuniti dan melawan keradangan (1, 2). Semua organ dapat berehat
dan menjana semula sementara badan menyahtoksik sendiri (3). Oleh itu,
seseorang mungkin dapat menyingkirkan penyakit degeneratif dan meningkatkan
sistem imun mereka, selagi mereka tidak menghidap Covid-19 atau penyakit lain,
sebagaimana Al-Qur’an, melarang orang sakit berpuasa (4) .
Sebagai
pakar pemakanan, saya menasihati pesakit saya bahawa puasa adalah cara yang
sangat bermanfaat untuk meningkatkan bukan sahaja kesihatan rohani kita tetapi
juga kesihatan fizikal kita. Namun, saya telah menyaksikan ramai yang akhirnya
memudaratkan kesihatan mereka pada Ramadan. Ini disebabkan oleh amalan
pemakanan yang tidak sihat pada bulan ini, terutamanya pada waktu berbuka
puasa. Ia adalah pemerhatian peribadi saya bahawa saya akan mendapati ramai
pesakit jantung baru di Institut Jantung Tahir mengalami serangan jantung
selepas Aidilfitri, perayaan umat Islam yang tiba untuk menandakan berakhirnya
Ramadan. Selepas menemu bual mereka, saya membuat kesimpulan bahawa kebanyakan
orang dalam budaya kita berbuka puasa dengan minuman ringan (memikirkan soda
atau campuran susu dan soda sebagai minuman yang sihat).
Ramai
juga yang gemar memasukkan makanan bergoreng dalam juadah berbuka puasa mereka.
Malah, badan kita sentiasa bersedia untuk menyerap nutrien selepas berpuasa dan
dalam keadaan perut kosong. Kerana sains ini, pilihan makanan atau herba yang
sangat sihat biasanya dicadangkan oleh Ayureds dan Hakeems di benua kecil untuk
diambil pada waktu sebelum sarapan pagi. Memandangkan makanan yang sangat sihat
mempunyai kelebihan untuk membekalkan lebih banyak nutrien semasa perut kosong,
manakala makanan yang tidak sihat paling membahayakan tubuh apabila dimakan
semasa perut kosong, adalah bijak untuk berhati-hati tentang apa yang kita
makan pada waktu Iftar. Jika tidak, peluang keemasan yang Allah berikan ini
untuk meningkatkan kesihatan kita mungkin hilang.
Pada
bulan Ramadan, kita mulakan dengan Sehri (makanan sebelum subuh untuk memulakan
puasa) yang merupakan hidangan paling penting pada hari itu untuk memastikan
badan kita berjalan. Nabi Muhammad (saw) menasihatkan supaya mempunyai Sehri
kerana ia adalah sumber keberkatan (5). Salah satu kesilapan besar yang
dilakukan oleh ramai orang, terutamanya mereka yang menyedari berat badan
mereka, adalah untuk mempunyai sedikit makanan pada masa ini. Sehri, seperti
sarapan pagi, sangat penting untuk membekalkan tenaga untuk seharian bekerja
dan beribadat. Sehri yang baik bukan sahaja memberi kita tenaga tetapi juga
membantu kita mengelakkan diri daripada berbuka puasa yang tidak sihat. Dengan
mengekalkan kawalan diri yang lebih baik terhadap pilihan makanan pada waktu
Sehri dan Iftar, kami boleh membantu mengekalkan berat badan yang lebih baik.
Sehri, seperti sarapan pagi, menyediakan dan menggunakan kalori semasa makan
lewat malam menyimpan kalori yang mengakibatkan penambahan berat badan dan usus
dan kesihatan yang tidak baik.
Pada
masa Sehri, adalah bijak untuk mempunyai satu atau dua chapati gandum (roti
rata tidak beragi yang berasal dari benua India) untuk membantu membekalkan
tenaga untuk hari yang panjang. Chapatis atau beberapa sumber lain karbohidrat
yang melepaskan perlahan, seperti roti gandum, memberikan tenaga yang
melepaskan perlahan untuk seharian berpuasa. Chapati perlu dipanaskan secara
sederhana dengan minyak zaitun dara tambahan (atau Desi ghee [mentega jelas]
jika tinggal di negara Asia Selatan). Kedua-dua minyak zaitun dan mentega yang
dijelaskan mempunyai sifat anti-virus (6, 7). Chapati sisa adalah pilihan yang
baik untuk makan malam, sebagai penambahan penapaian ases bio-ketersediaan vitamin
B. Jika chapati tidak tersedia, maka roti gandum adalah alternatif yang baik.
Telur dadar (bawang hijau, atau tomato, cili hijau dan bayam boleh ditambah
untuk meningkatkan anti-oksidan) atau sisa kari daripada makan malam adalah
pilihan yang baik.
Yoghurt
atau minuman berasaskan yogurt sangat membantu untuk menghilangkan dahaga
sepanjang hari. Cara lain untuk mengekalkan kelembapan adalah dengan
mengelakkan minuman dan makanan manis di Sehri. Dalam budaya kita, kita
mempunyai tabiat makan yoghurt dengan menambah banyak gula di dalamnya.
Sebaliknya, kita boleh taburkan sedikit garam (garam laut organik atau pelbagai
jenis kasar garam Himalaya merah jambu, bukan garam meja untuk memasak dan
tujuan lain) atau menambah madu sebagai pemanis, yang akan meningkatkan
imuniti. Menambah biji chia adalah cara lain untuk mengekalkan kelembapan.
Bubur barli juga merupakan pilihan yang sangat baik dengan susu, air dan madu
(Talbina adalah salah satu makanan kegemaran Nabi (saw). Beliau mengesyorkannya
sebagai ubat untuk sebarang penyakit (8). Ini tidak boleh dibuat sedia. berada
dalam bentuk seperti yang kita temui dalam chakkies Asia Selatan (kilang tepung
tradisional), yang perlu kita masak untuk seketika. Seseorang boleh
mendapatkannya dari Desi atau kedai kesihatan di Barat.) Bijirin sedia untuk
dimakan termasuk dalam makanan yang diproses dan bukanlah pilihan yang baik,
tidak kira berapa banyak vitamin telah ditambah kepada mereka.
Kami
biasanya makan kurma di Iftar sebagaimana sunnah (amalan Nabi saw). Menambah dua
hingga tiga kurma di Sehri akan membantu kita kekal bertenaga sepanjang hari
dan memastikan sistem imun kita kuat yang juga dibuktikan oleh sunnah. Kurma
bukan sahaja sumber karbohidrat yang baik, tetapi juga mengandungi jumlah
magnesium, vitamin B6, besi, mangan dan tembaga yang baik yang membantu melawan
jangkitan (9). Mereka yang mempunyai tabiat minum teh atau kopi dinasihatkan
untuk berbuat demikian di Sehri.
Adalah
tidak digalakkan untuk memanjakan diri dengan tidur berlebihan pada siang hari,
tetapi harus mempunyai hari yang produktif dan bertenaga. Pada masa yang sama,
kita juga harus cuba menjimatkan tenaga kita dengan mengelakkan aktiviti yang
lebih berat secara fizikal, mengelakkan peluh berlebihan. Apabila pesakit
bertanya kepada saya tentang senaman semasa berpuasa, saya akan memberitahu
mereka bahawa adalah idea yang baik untuk berjalan selama lima belas hingga
tiga puluh minit selepas menyediakan Iftar. Semasa berjalan, seseorang juga
boleh menggunakan masa sebelum Iftar dengan membaca Durood Shareef (menghantar
selawat ke atas Nabi (saw)) bersama dengan pelbagai doa lain. Ini adalah masa
yang lebih selamat untuk berjalan-jalan supaya tidak kehilangan tenaga atau
membahayakan puasa.
Seperti
yang saya nyatakan sebelum ini, berbuka puasa dengan makanan yang sihat dan
mengelakkan makanan yang tidak sihat adalah sangat penting untuk sistem imun
kita. Apa yang saya sarankan ialah berbuka puasa dengan kurma atau air seperti
yang diajarkan oleh Nabi saw. Kemudian makan beberapa buah, mungkin dalam bentuk
chaat buah (campuran buah-buahan dan rempah ratus). Semasa membuat chaat buah,
cuba gunakan chaat masala buatan sendiri dan bukannya dibeli di kedai. Jika itu
tidak mungkin maka pembalut lada hitam, garam, lemon dan madu adalah baik.
Salad buah segar juga merupakan pilihan yang baik. Seseorang juga boleh
mempunyai buah-buahan seperti tembikai, cantaloupe dan sebagainya. Pilihan lain
ialah mempunyai channa chaat atau gram chaat hitam, dengan bawang, tomato,
timun, saderi dan sebagainya, dengan limau atau asam jawa yang semuanya
merupakan sumber vitamin C dan anti-oksida yang baik.
Jus
segar atau smoothie dengan strawberi atau buah-buahan lain boleh disediakan di
rumah dan madu harus digunakan sebagai ganti gula. Seseorang juga boleh membuat
campuran mudah madu dan air, yang merupakan minuman pilihan Rasulullah (saw)
(10). Seseorang juga boleh mempunyai sup tulang atau mana-mana sup dengan
perasa yang meningkatkan imuniti. Mana-mana satu daripada pilihan di atas
dengan minuman yang sihat adalah cukup baik untuk sistem pencernaan kita
bersiap sedia untuk makan malam. Ia juga merupakan amalan Nabi (saw) untuk
makan buah sebelum makan daripada mengambil buah sebagai pencuci mulut selepas
makan seperti yang biasa kita lakukan. Makan buah sebelum makan membantu merembeskan
enzim pencernaan dan membantu dalam penghadaman makanan. Juga, meningkatkan
rasa kenyang membantu dengan pengurangan berat badan (11).
Selepas
berbuka puasa yang ringkas, selang 15-20 minit yang diambil untuk Solat
membantu dalam menyediakan sistem penghadaman kita untuk hidangan selepas
tempoh berpuasa yang panjang. Selepas solat, seseorang itu perlu makan malam
yang ringkas. Ingat, makanan ringkas lebih baik dihadam, dan meningkatkan
imuniti. Makan malam tidak boleh dimakan lewat kerana enzim pencernaan mula
berkurangan. Makanan boleh disediakan dalam minyak kelapa atau mentega yang
dijelaskan; kedua-duanya mempunyai ciri-ciri anti-virus, anti-kulat dan
anti-bakteria. Penggunaan kunyit secara bebas adalah disyorkan terutamanya
semasa tempoh Covid-19 ini. Chutney hijau buatan sendiri yang diperbuat
daripada ketumbar dan pudina boleh membantu penghadaman. Mempunyai cider epal
dalam balang kaca dengan bawang, halia, bawang putih, lada cayenne atau cili
hijau juga menguatkan usus dan sistem imun kita. Selepas makan malam, seseorang
boleh minum teh hijau, bunga lawang, kayu manis, cengkih hitam dan teh buah
pelaga hijau. Jika seseorang mengalami insomnia selepas minum teh hijau, teh
chamomile atau serai adalah pilihan yang baik untuk merehatkan badan.
Jadi,
sedikit penjagaan dalam diri kita pilihan diet dan gaya hidup boleh memastikan
badan kita seimbang. Pernah, Khalifah Keempat Jamaat Ahmadiyah Muslim, Yang
Mulia, Hazrat Mirza Tahir Ahmad (rh) menyebut bahawa virus atau bakteria hanya
menguasai tubuh seseorang apabila keseimbangan badan kita tidak seimbang (12).
Semoga
Allah merahmati semua manusia dan membantu kita menghapuskan virus ini dan
meringankan penderitaan mereka yang terjejas.
Nota
Tamat
Cheing
Wei-Cia, et al,” Puasa Berpanjangan mengurangkan IGF-1/PKA untuk menggalakkan
penjanaan semula berasaskan sel stem hematopoietik dan imunosupresi terbalik”,
Sel stem sel 14(6) [Jun 2014] 810-823
Puasa
Selama Tiga Hari boleh Menjana Semula Sistem Imun, Kajian Dapatan. (2019)
Dipetik daripada https://www.flowin.com/index.php?page=blog_post&blog_id=79
Dockrill,
Peter, Puasa Hanya 24 Jam Meningkatkan Penjanaan Semula Sel Stem, Kajian
Dapatan. (2018) Diambil daripada https://www.sciencealert.com/fasting-for-just-24-hours-boosts-the-regeneration-of-stem-cells-study-finds-intestina-longevity
Holy
Qur’an Surah Al-Baqara Surah 2, verse no 185
Sahi
Muslim (1095)
Omar
Haris Syed,” Oleuropein dalam Zaitun dan Kesan Farmakologinya”,Scientia
Pharmaceutica; 78(2) (April 2010) 133-154
Diperoleh
daripada www.ecpi.edu
Hussain
Shahid Syed,Tib-e-Nabwi (SAW) mein Talbinah (Jau ka Dalia) ki Ahmiat (Disember
2019) Dipetik daripada www.express.pk
Elliott
Brianna, RD, “8 Khasiat Kurma untuk Kesihatan Terbukti. Healthline (Mac 2018)
Dipetik daripada https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates
Al-Hakam
Mei, 1935
Flood-Obbagy
E. Julie dan Rolls J. Barbara, "Kesan buah dalam bentuk yang berbeza pada
pengambilan tenaga dan rasa kenyang semasa makan", Selera makan; 52(2)
(April 2010) 416-422
Hazrat
Khalifah Rabeh Dars-e-Quran
Comments
Post a Comment